Szívből Szabó
2020-ban változtattunk életünkön. Addig egy nyüzsgő városban dolgoztunk és étünk, kis udvarral bíró családi házban. A külső téren egymástól 2 méterre állva már nem tudtunk beszélgetni az utca zajától. Csendre és nagyobb területre vágytunk, ahol megtermelhetjük, amire szükségünk van. Lovásziban találtuk meg azt a házat, amiben az elképzelésünknek megfelelően szinte minden megvolt, és tartozott hozzá fél hektár földterület is. Kis felújítás után 2021-ben beköltözünk, és gazdálkodásba kezdtünk. Mivel az erre alkalmas földterület korábban szántóföldként bérbe volt adva, „tiszta lappal” indultunk. Tavasszal levendulás telepítésébe és konyhakerti növények termesztésébe fogtunk, majd ősszel gyümölcsfákat, cserjés gyümölcsöket, szamócát, fenyvest telepítettünk, amit következő évben is folytattunk. Ugyan állattartást is terveztünk, de rájöttünk, hogy a fizikai adottságaink ezt - egyelőre – nem teszik lehetővé. De 2023 elején elérkezettnek láttuk az időt, hogy baromfitartásba kezdjünk: februárban 3 kacsát hoztunk haza, hogy segítségünkre legyenek a meztelencsigák elleni harcban. Előnevelt tyúkokat és kakasokat várunk április közepi érkezéssel, hogy a tojásaikkal hozzájáruljanak az étkezésünkhöz. Lehet, hogy egyszer mégis lesz kecske is vagy tehénke is a háznál:? 🙂
A földünk elég nagy ahhoz, hogy mindhármunknak folyamatosan munkát adjon, és az első év tapasztalata alapján a zöldségekből több is terem, mint amennyit mi elfogyasztunk. Viszont annyival több nem, hogy azt rendszeresen piacra tudjuk vinni. Így terményeink és azok feldolgozásával készített házi lekvárok, szörpök, savanyúságok egy részét elcserélnénk, pl. házi tojásra, baromfi-, sertéshúsra, dióra, pálinkára, stb.
Mint írtam, üres területen fogtunk gazdálkodásba, így a gyümölcsfáink termőre fordulásáig még várnunk kell pár évet. Viszont a lekvárokat szeretjük, fogyasztjuk. Mivel pótoljuk a sárgabarackot, szilvát? Hát, azzal, ami már pár hónap alatt megtermett: répa, cékla, tök, sütőtök, stb. Megpróbáltuk, és ízlett! Ön kóstolt már zöldséglekvárt? Nálunk megteheti! 😊 Első évben céklából, répából, tökből, sütőtökből főztünk lekvárt. Ezek és a termények elcserélésével jutottunk gyümölcsökhöz, amiből szintén készült lekvár: körtéből és birsalmából (a levéből narancsos birslikőr). Ősz végén a környéken csipkebogyót gyűjtöttünk, finom hecsedli lekvárt eszünk belőle. A lekvárokat eleinte tartósítószerrel illetve Dzsemfix-szel főztük, később vettünk egy befőzőautomatát, erre bízva a tartósítást, és szükség esetén pektint használtunk. Második évben a tökből készült lekvárok ízvilágát tovább bővítettük, mivel a főzőtök-patiszon-cukkini kiváló hordozónak minősült. Már citromos, vaníliás, karamellás, narancsos, mentás, csilis-csokis és levendulás töklekvár, valamint csilis-citrusos és pikáns tökchutney is készült konyhánkban. A szilvafa terméséből kétféle lekvárt, likőrt és kevéske pálinkát késztettünk. A zöldbabtermés feleslegét meggyre cserélve újabb gyümölcsdzsemmel gazdagodtunk.
Mivel sok szörpöt fogyasztunk, célszerűnek tűnt mindenből (is) szörpöt készíteni, amit találtunk: citromfűből, mentából, kamillából, pitypangból, tárkonyból, bazsalikomból, petrezselyemlevélből és csipkebogyóból is kevertünk. Levendulásunk már első éven is elég virágot hozott ahhoz, hogy kerüljön a kamrába lilás színű innivaló is. Citromfüvet tettem egy körtelekvárba is. Olvastam, hogy mindkettő szabályozza a szervezetben az inzulint. Így természetesen ez a lekvár cukormentesen várta a fogyasztást. Következő szezonra már megerősödött a zsálya, tárkony és kakukkfű is, és oregánót, bazsalikomot is ültettem. Ezeket lekvárokban, chutneykban, szörpnek, szirupnak és szárítva használom.
Első éven 90 tő levendulát ültettünk, fele-fele arányban angol és francia fajtákat. Nekem mutatósabb az angol, ezüstösebb levelével, tömörebb bokrával. Viszont a szörp színét mélyebbre varázsolja a francia, aminek olajtartalma is magasabb. 2022 tavaszán még 60 darab közönséges levendula növénnyel növeltük az állományt. Korábbi életünkben 15 fejlett levendulabokrunk volt, melyből illőolajat és levendulavizet is készítettünk. Amint itt is megerősödnek a növények, ismét belefogunk ebbe is. '22-ben már annyi menta termett, hogy abból is főztünk olajat és mentavizet.
Fenyves: ’21 őszén 40 luc- és 30-30 tő ezüst és nordmann fenyőcsemetét telepítettünk. '22 tavaszán még 50 darab nordmann fenyőcskének találtunk helyet. 🙂 Szépen növekedni fognak, míg elérik a karácsonyfa-méretet. A lucfenyőből fenyőrügyszirupot és -szörpöt is tervezünk készíteni. Kosárfonás: 2021 őszén lehetőséget kaptam egy szomszéd faluban, hogy megismerkedjek a kosárfonással. Az oktató a Népművészet Mestere volt, aki több mint 50 éves gyakorlattal rendelkezik. Már az alapokat érdekesnek találtam, a környéken nő egypár alkalmas fűzfa is - vajon lesz majd időm itthon is fonni? Talán majd egyik télen ... Addig is gyökereztettem pár vesszőt, amit '22 őszén kiültettünk saját fűzesnek.Szakkörök: a faluban '22 őszén kétféle szakkör indítását hirdették: a gyöngyfűzést Laci vezeti, a hímzőszakkörben pedig én szerzek némi alaptudást.Állatságok: terveink között szerepelt a baromfi-, nyúl- és kecsketartás is. Előbbi kettőhöz a körülmények adottak voltak, a kecskéknek való élettér, illetve a takarmány megtermeléséhez szükséges terület és idő/energia már hiányzik. Mivel nagy sajtfogyasztók vagyunk, továbbra is kacérkodunk a sajtkészítéssel. Jelenleg keressük a tejforrást a közelben… De mint fentebb írtam, a szárnyasok már köztünk élnek. 🙂Szappanfőzés: ez is hozzátartozik az önellátás felé vezető úthoz, a krémkeveréssel együtt. Értékesíteni nem fogjuk, mert nem tudjuk az előírt követelményeket új épület felhúzása nélkül teljesíteni…
Folyamatosan frissül! Ami itt olvasható, azoktól megválnánk. Csereajánlatként mindent meghallgatunk! 😊 - bármi, ami feleslegben van a kamránk polcain: o paprikasaláta o ecetes uborkao svéduborkao töklekvár (vaníliás, citromos, narancsos, mentás, levendulás ízben) o zöldpaprika krémo paradicsomléo pizzaszószo szörp (levendula, citromfű, menta, akácvirág) - maradék csempe/járólap: kb. 23 m2-re elegendő, 20×25 cm-es Zalakerámia lapok világos és középszürke színben (2/3 -1/3 arányban)
Évértékelést tartottunk a kert-részlegen. Elégedettek vagyunk a 2022-es eredményekkel. 😀 De az biztos, hogy idén kisebb konyhakertet viszünk majd, …
A sors úgy hozta, hogy ma reggel a felkelő nap már hazaúton talált minket Kalózzal. És ez nem lesz egyedi eset, főleg a téli időszakban. …
Eltelt az első "gazdálkodós" évünk. A másodiknak már mosolygósabban vágtunk neki, hiszen látjuk a tavalyi munkánk gyümölcsét is: az évelő …
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.